Organise your event in the largest conference centre in the Beskid Mountains! Czarny Potok**** is all about individual approach and top-level service. Contact us to select an offer tailored perfectly to the needs of your group.
Czarny Potok**** is an ideal place for a family holiday. A number of amenities, such as - a specially prepared menu, or a wide range of attractions will make every toddler feel like a VIP guest!
Hotel **** Czarny Potok Resort&Spa Krynica, Krynica-Zdrój
Kuchnia Małopolski - przegląd potraw regionalnych

Kuchnia Małopolski - przegląd potraw regionalnych

The lowest price
only on our website!

03
Dec. 22
04
Dec. 22
Guests:
0
children:
0
Number of children
0
1 child
-
0 years
1 year
2 years
3 years
4 years
5 years
6 years
7 years
8 years
9 years
10 years
11 years
12 years
2nd child
-
0 years
1 year
2 years
3 years
4 years
5 years
6 years
7 years
8 years
9 years
10 years
11 years
12 years
3rd child
-
0 years
1 year
2 years
3 years
4 years
5 years
6 years
7 years
8 years
9 years
10 years
11 years
12 years
4th child
-
0 years
1 year
2 years
3 years
4 years
5 years
6 years
7 years
8 years
9 years
10 years
11 years
12 years
24 Nov. 2021

Kuchnia Małopolski - przegląd potraw regionalnych

Polska kuchnia słynie ze swojej różnorodności. Mimo wielu kulinarnych znaków rozpoznawczych, najwięcej unikalnych smaków drzemie w kuchniach regionalnych. Kuchnia małopolska - znana również jako kuchnia galicyjska, ukształtowała się przede wszystkim pod wpływem kuchni austriackiej. Bogata historia regionu znajduje odzwierciedlenie w daniach, które zachwycą podniebienia największych smakoszy. Co jeść w górach? Podpowiadamy!

Małopolska - region pełen smaku

Małopolska to region o wyjątkowej historii, której echa dostrzegalne są dziś głównie we wspaniałej, podziwianej przez turystów architekturze. O przeszłych czasach opowiada również będąca wizytówką Małopolski kuchnia regionalna. Jej mianem określa się regionalną kuchnię terenów wchodzących dawniej w skład austro węgierskiego kraju koronnego Galicji. Typowa kuchnia regionalna pogranicza stanowi mieszankę kuchni polskiej i ukraińskiej, w której widoczne są głównie wpływy kuchni austriackiej - zwłaszcza wiedeńskiej, ale też węgierskiej i żydowskiej. Kuchnia galicyjska zawiera w sobie również dania kuchni polskiej, które przez wielu znawców gastronomii uznawane są za niedościgniony wzór polskiego jadła. Kulinarne dziedzictwo małopolskich ziem sięga setek lat - nawet najbardziej wybredni miłośnicy pysznego jedzenia docenią walory, które oferuje kuchnia regionalna. Ogrom smaków i aromatów ukrytych w daniach to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Dania, których warto spróbować będąc w Małopolsce

Jakie potrawy gościły niegdyś na stołach mieszkańców Małopolski? Którymi z nich możemy zajadać się również dziś? Lista kulinarnych must-eat pobudzi apetyt każdego smakosza! Jednym z największych specjałów regionu jest kaczka po krakowsku pieczona z kaszą i grzybami leśnymi. Smakiem ujmuje też maczanka krakowska, czyli pieczona w brytfannie karkówka bądź schab, które podaje się z pieczywem i aromatycznym sosem kminkowym. Zamiłowanie do kminku jest zresztą widoczne w wielu regionalnych przysmakach. Mówiąc o kuchni małopolskiej nie sposób nie wspomnieć również o potrawach typowo podhalańskich - pstrągi, baranina czy wreszcie doskonała kwaśnica to obowiązkowe punkty w planie kulinarnej wycieczki po regionie. Kuchnia regionalna słynie też ze wspaniałych przekąsek, wśród których prym wiedzie salceson wieprzowy w musztardowym sosie. Znany ze swojego niepowtarzalnego smaku jest też karp po zatorsku - faszerowany serem, jajkami i pieczarkami. Doskonałe są również małopolskie sery - oscypek, bundz i redykołka, których warto skosztować będąc w górach. Na galicyjskich stołach przez latał gościły także zupy, w tym barszcz czerwony z fasolą, grzybami i kapustą, barszcz biały z parzoną kiełbasą oraz flaki z kaszą. Na uwagę zasługują również dania z kapustą kiszoną. Jednym z nich jest kapuśniorka z grzybami. Zupę serwuje się do dziś podczas kolacji wigilijnej. Zachwycające jest piekarnicze dziedzictwo Małopolski. Kuchnia regionalna to przede wszystkim wspaniałe bajgle żydowskie z makiem, sezamem lub solą. Znane są też buchty - nadziewane powidłami bułeczki z ciasta drożdżowego. Warte spróbowania są oprócz tego tradycyjne desery: austriacki Pischinger, czyli wafle przekładane czekoladową masą oraz tort Sachera przekładany morelową marmoladą i zwieńczony czekoladową polewą. Swoich fanów do dziś ma również babka z kaszy manny z bakaliami.

Cały region smaku w jednej restauracji - zapraszamy do restauracji Hotelu Czarny Potok!

Tradycyjna kuchnia małopolska to jedna z wielu atrakcji regionu. Uzdrowiskowa Krynica Zdrój, która przyciąga miłośników relaksu i aktywnego wypoczynku na łonie natury, to również doskonałe miejsce dla miłośników kulinarnych przygód. Te czekają na nich na nich w Hotelu Czarny Potok - w restauracji Jan Kiepura, nazwanej na cześć najpopularniejszego polskiego tenora i zaaranżowanej na dwóch piętrach wokół hotelowego lobby. To tu, pod okiem Szefa Kuchni powstają odkrywcze, pełne smaków i aromatów dania - sięgające po beskidzkie tradycje, a jednocześnie przełamane nowoczesnym charakterem i przyprawione talentem naszych mistrzów. W menu hotelowej restauracji Goście znajdą takie przysmaki, jak burger z góralskim serem wędzonym i cząstkami ziemniaczanymi oraz pierś z kurczaka ze skórką z gołąbkiem z kaszą bulgur, boczkiem i bryndzą podhalańską. Są też dania z kapustą kiszoną, w tym wspaniały panierowany schab z kością z ziemniakami z koperkiem i kapustą zasmażaną. Miłośnikom mięsnych dań polecamy również wybitne steki z pieca opalanego drewnem. Oprócz tego w menu restauracji Jan Kiepura znaleźć można również oryginalne przystawki - w tym sałatkę z bundzem, aromatyczne zupy oraz zwieńczające ucztę desery. Gości ciekawych małopolskiej kuchni, zachęcamy do skosztowania pozycji z naszej karty dań.

Gotów na kulinarną przygodę w sercu Beskidów? Odkryj paletę specjałów, które kryje w sobie kuchnia galicyjska! Do stylowo urządzonej hotelowej restauracji Jan Kiepura zapraszamy codziennie od 13:00 do 22:00. Rezerwacje pod numerem: +48 502 721 318.

Zobacz menu restauracji Kiepura

Sprawdź również: Jezioro Klimkowskie - malowniczy plan filmowy

mobile nav bg
+48 18 530 30 00
Map of the area

In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory . Detailed information on the purpose of their use and the possibility to change cookie settings can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you agree to the use of technologies such as cookies and to the processing of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie IDs, for marketing purposes(including automatically matching ads to your interests and measuring their performance) by J.W. Construction Holding Spółka Akcyjna, Radzymińska 326, 05-091, Ząbki . You can change cookie settings in the settings.

Manage privacy settings
Cookies necessary for the operation of the website

Cookies necessary for the operation of the services available on the website, enabling the viewing of offers, making reservations, supporting security mechanisms, among others: authentication of users and detection of abuse.

Analytical cookies

Cookies allow the collection of information about the user's use of the website to optimize its functioning and to adapt to the user's expectations.

Marketing cookies

Cookies allow the display of marketing content tailored to user's preferences, and the sending of notifications about marketing offers corresponding to their interests, including product information as well as information about services provided by the website administrator and third parties.

Your preferences have not yet been saved